O nama

Futurizam predstavlja prvo preduzeće koje se bavi turizmom sa stanovišta njegovog razvoja i poboljšanja.

Kontakt
Budimo u kontaktu

Edukacije organizatora manifestacija i seoskog stanovništva

Futurizаm doo je, odmаh nаkon potpisivаnjа ugovorа sа Turističkom organizacijom Vojvodine o organizovanju „Edukacije organizatora manifestacija i seoskog stanovništva“, krenuo sа njegovom reаlizаcijom. Nosioc projektnih аktivnosti je bio Futurizаm doo, а pаrtner u okviru аktivnosti realizacije predavanja bio je Institut za prehrambene tehnologije FINS iz Novog Sada. Pored glavnih izvođača u organizaciju su bile uključene i turističke organizacije u mestima održavanja radionica i to: Turistička organizacije opštine Ruma, Turistička organizacija opštine Bački Petrovac, Turistička organizacija Vršca, Sekretarijat za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda, Turistička organizacija opštine Šid i Turistička organizacija opštine Temerin.

Projekat o organizovanju „Edukacije organizatora manifestacija i seoskog stanovništva“ imao je za osnovni cilj edukaciju učesnika gastronomskih manifestacija i malih proizvođača tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta sa ovih prostora. Na području Vojvodine postoji veliki broj manifestacija, a posebno onih koje za svoju osnovnu temu imaju gastronomiju, odnosno pripremanje razne vrste hrane i specijaliteta vezanih isključivo za ovu teritoriju. Ovakve manifestacije, a posebno one koje traju već duži niz godina, privlače veliki broj posetilaca, koji žele da prisustvuju pripremanju hrane, ali žele i da određene proizvode ponesu kući. Ono što najčešće nedostaje jeste činjenica da proizvodi mogu da se kupe isključivo u toku manifestacije, ali se pre i posle nje retko gde mogu naći, barem u tom obliku koji se promoviše u toku manifestacije. Posebno je veliki nedostatak što se izvrsni vojvođanski specijaliteti često ne nude turistima, a naročito strancima, jer se ne mogu konzumirati u restoranima i prostorima gde se kreću turisti. U tom kontekstu je i osnovna ideja ovih obuka da se organizatorima gastronomskih manifestacija i malim proizvođačima tredicionalnih specijaliteta, kao i onima koji proizvode hranu u toku njih, objasni neophodnost stalne ponude i plasmana proizvoda manifestacije tokom cele godine.

Kako bi se radionice realizovale u svim delovima Vojvodine, posebna pažnja je posvećena ravnomernom rasporedu održavanja u Sremu, Banatu i Bačkoj. Iz tog razloga izabrane su manifestacije koje bi bile uvrštene u obuku za proizvođače prehrambenih proizvoda, ali se vodilo računa da se pozovu organizatori i proizvođači i iz susednih opština koje gravitiraju izabranim manifestacijama, te su raspoređene po radionicama na sledeći način:

BAČKA:

Radionica 1

Kobasicijada – Turija

Kulenijada – Bački Petrovac

Radionica 2

Pasuljijada – Temerin

SREM:

Radionica 3

Kulenijada – Šid

Radionica 4

Sremski kolač – Ruma

BANAT:

Radionica 5

Festival Jabuke – Bela Crkva

Festival vina – Vršac „Vino fest“

Radionica 6

Štrudlijada – Novi Bečej, selo Novo Miloševo

Dani ludaje – Kikinda