28.09.2012

U okviru Sajma turizma u Novom Sadu, dana 28.09.2012. godine, u Hali Master održan je Prvi godišnji skup licenciranih turističkih vodiča Vojvodine.

Organizacija godišnjeg skupa deo je projekta, koji je pokrenula Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i centra za obuku turističkih vodiča Profesionalac, Futurizam doo.

Ono zbog čega je pokrenut ovakav projekat i ono na šta je stavljen akcenat skupa jeste međusobno umrežavanje, evidencija, kao i razmena iskustava, a sve u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih turističkih vodiča. Glavna tema skupa je bila „Turistički vodiči u Svetu i kod nas“.

U okviru skupa je održana radionica sa temom „Kako unaprediti veštine i tehnike vođenja“, na kojoj je bio prisutan veliki broj turističkih vodiča, koji su na zanimljiv način kroz rad uspeli da razmene iskustva i saznaju nešto novo o profesiji što do sada, možda, nisu znali.

S obzirom da se održava po prvi put, skup je bio izuzetno posećen. Pored velikog broja turističkih vodiča i onih koji bi to želeli da postanu, sa cele teritorije Srbije, skupu su prisustvovali i brojni mediji ali i gosti i izlagači bez kojih jedan ovakav događaj ne bi mogao da prođe. Kao specijalni gost je bila Gospođa Rozalind Njulands (Rosalind Newlands) iz Škotske, predsednica Svetskog udruženja turističkih vodiča (World Federation of Tourist Guide Associations, WFTGA). Skupu su prisutnima obratili Goran Petković, Državni sekretar za turizam, Ištvan Pastor, Predsednik skupštine Vojvodine, Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za privredu, Ivana Ćuruvija, predsednica Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije i Marko Radin, predsednik upravnog odbora Turističke organizacije Novog Sada.

Ceo skup se može oceniti kao izuzetno uspešan, prvenstveno zato što su ideja i koncept skupa realizovani u potpunosti. Takođe, zadovoljstvo vodiča koji su se javljali posle skupa je velika satisfakcija, ali i podsticaj da se i u narednim godinama nastavi sa održavanjem događaja ovog tipa kao i sa promocijom profesije turističkih vodiča.