29.09.2011

Na Sajmu turizma u Novom Sadu, 29. septembra na štandu opštine Beočin, potpisan je Ugovor o zakupu „Starog dvorca“ u Beočinu, između opštine Beočin i privrednog društva za konsalting u turizmu Futurizam d.o.o.

Zasnovano na preporukama Evropske unije u vezi sa očuvanjem i revitalizacijom kulturnog nasleđa, Futurizam d.o.o. je uočio priliku i nužnost očuvanja i revitalizacije „Starog dvorca“ Špicerovih u Beočinu, koji s obzirom na svoje arhitektonsko-istorijske vrednosti predstavlja spomenik od nacionalnog značaja. Futurizam d.o.o. je osmislio idejno rešenje za projekat koji bi imao za cilj dovođenje dvorca u prvobitno fizičko stanje, uz dobijenu saglasnost od Zavoda za zaštitu spomenika iz Petrovaradina, i uvođenje nekoliko sadržaja koji bi doprineli njegovoj samoodrživosti i funkcionisanju u budućnosti. Dvorac bi u narednom periodu nakon sanacije, trebao da bude osposobljen za turističke namene, da bude rezidencijalni projekat sa nekoliko apartmana i restorana, kao i da bude doveden u prvobitno stanje.

Ugovorom koji su potpisali predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić, i direktor Futurizma d.o.o. Miloš Ćuruvija, ovo zdanje, poznato kao dvorac Špicerovih, za tri godine bi trebao da postane reprezentativni turistički objekat.